Ce Trebuie Să Ştii Despre Ecranele LED

Tehnologia avansează într-un ritm foarte rapid. Telefoanele, calculatoarele şi tabletele care erau considerate a fi puternice acum 5 ani au fost cu mult întrecute de gadget-urile care sunt lansate în 2019. În schimb, când vine vorba de monitoare şi display-uri, lucrurile tind să nu se schimbe. Display-urile LED, deși sunt în continuare foarte populare, au fost introduse acum foarte mulți ani – şi continuă să fie foarte competente. Au existat schimbări de-a lungul anilor pentru ca tehnologia LED să se adapteze cerințelor fiecărui gadget, dar, la bază, LED continuă să domine.

Ce este un display LED?

LED înseamnă “light-emitting diode” (sau în traducere: diodă electroluminiscentă). Tehnologia a fost folosită pentru prima dată în 1962. Tehnologia LED are o istorie care datează încă din 1907, şi implică mai mulți oameni de știință care au contribuit la dezvoltarea ei. Când ne gândim la telefoanele, tabletele, PC-urile, sau chiar şi televizoarele moderne, poate părea puțin surprinzător că acestea folosesc o tehnologie de la începutul secolului XX. Dar acest fapt întărește capacitatea tehnologiei LED, arătând cât este de utilă şi adaptabilă.

Un ecran LED e format din panouri LED, care la rândul lor au mai multe diode. Ecranul LED este în continuare unul dintre cele mai folosite display-uri la nivel comercial. Acest fapt se datorează consumul scăzut de energie a tehnologiei LED. Când vine vorba de gadget-uri care depind de o baterie (precum telefoanele, tabletele şi laptopurile), nivelul scăzut de energie pe care tehnologia LED îl consumă e foarte important.

Care e diferența dintre LED şi LCD?

Un monitor LED este identic cu un monitor LCD – singura diferență fiind “iluminarea din spate”. Monitoarele LED folosesc diode electroluminiscente (de unde şi numele), în timp ce monitoarele LCD folosesc lămpi catodice fluorescente. Un difuzor de lumină este plasat între sursa de lumină și ecranul cu cristale lichide, astfel încât lumina să fie împrăștiată uniform pe întreg ecranul.

Ambele tipuri de monitor folosesc un ecran cu cristale lichide, dar sursa de lumină le diferențiază. Diodele electroluminiscente oferă un avantaj ecranelor LED, nu numai când vine vorba de consumul de energie, dar şi când discutăm despre mărime – fiind mai subțiri faţă de monitoarele LCD.

Modul în care diodele sunt așezate pentru a lumina ecranul este diferit de la produs la produs. Pe piață, există trei tipuri de monitoare LED, acestea fiind Direct Lit (iluminate direct), Edge Lit (iluminate din margine), şi Full Array (unde diodele sunt plasate uniform pe întreg panoul). Monitoarele de tip Edge Lit sunt cele mai folosite în ziua de azi.