Cum să îţi alegi un monitor LED nou

Poate atunci când v-aţi hotărât să vă cumpăraţi un nou monitor aţi fost uşor copleşit de opţiunile găsite pe piaţă. În ziua de azi, monitoarele LED au scăzut în preţ şi veţi găsi multe brand-uri care le vând. Poate primul instinct ar fi să cumpăraţi un monitor de la o companie în care aveţi încredere, sau să cumpăraţi un monitor scump în ideea că „dacă e mai scump înseamnă că e mai bun”. În realitate, nu există un monitor universal pentru toată lumea. Chiar dacă un monitor e scump şi performant sau de la o firmă populară nu înseamnă ca e monitorul potrivit pentru dumneavoastră.

Înainte de a căuta un monitor, trebuie să:

Decideţi scopul monitorului – Înainte să cumpăraţi monitorul, gândiţi-va la ce aţi vrea să-l folosiţi. Dacă aveţi nevoie de un monitor de gaming sau de un monitor pe care să puteţi face editări foto-video atunci vă va trebui un monitor puternic, cu o rezoluţie mare şi care să poată reda culorile cu cât mai mare acurateţe. Pe de altă parte, dacă veţi folosi monitorul doar pentru a citi ştiri pe internet sau pentru a scrie articole, atunci orice monitor LED cu o rezoluţie decentă îşi va face treaba făra probleme.

Citiţi cât mai mult – De fiecare dată când decideţi să cumpăraţi ceva nou, e important să faceţi puţină muncă de cercetare. Daca sunteţi de părere că v-aţi gasit monitorul ideal, atunci înainte să-l cumpăraţi citiţi cât mai mult despre acesta. Dacă nu sunteţi foarte priceput la tehnologia monitorului, atunci puteţi pur şi simplu să citiţi recenziile postate de alţi clienţi care l-au achiziţionat. Aceste recenzii sunt foarte importante, deoarece chiar dacă monitorul arată foarte bine la suprafaţă, e posibil să fie făcut din piese slabe care nu rezistă mult şi care nu sunt la fel de performante pe cât sunt clienţii lăsaţi să creadă. Nu toate recenziile sunt de încredere, şi e foarte posibil ca un client din o sută să aibe ghinionul să primească un rebut, dar e totuşi important să vedeţi ce au şi alţii de spus.

Factori la care trebuie să fiţi atenţi

Plat sau curbat – Monitorul curbat vă va permite să vedeţi clar întreg ecranul, fără să trebuiască să vă îndepărtaţi de acesta. Monitoarele curbate sunt foarte folositoare dacă aveţi nevoie de un ecran de mărime mare. Acestea sunt ideale pentru gaming, editare foto-video, sau dacă vă ocupaţi de produs muzică (deoarece pe un ecran curbat veţi putea vedea mai multe layere individuale). Pe de altă parte, monitoarele plate sunt suficient de versatile, şi dacă mărimea şi rezoluţia sunt ideale atunci veţi putea avea o experienţă plăcută.

Rezoluţia – În general, un monitor Full HD e suficient de versatil pentru orice proces.

Extra – Ţineţi cont de caracteristicile extra ale monitorului. Spre exemplu, unele monitoare au şi boxe, ceea ce ar putea fi folositor, dar aveţi în vedere faptul că aceste mici adaosuri vor mări preţul monitorului.

Bugetul – Evident, bugetul e foarte important. Ideal este să vă stabiliţi un buget înainte de a vă căuta un monitor nou.