De ce aveţi nevoie de un monitor sau ecran performant

De foarte multe ori, când cineva achiziționează un telefon sau un calculator nou, ecranul sau monitorul sunt destul de jos pe listă când vine vorba de importanţă. Cumpărătorii sunt preocupaţi de procesorul calculatorului, de cardul grafic, de memoria RAM, şi deşi arată interes şi în timpul de monitor pe care îl cumpără, nu dau la fel de multă importanţă acestuia.

Calitatea monitorului este foarte importantă

De fapt, monitorul sau ecranul gadget-ului este foarte important din foarte multe puncte de vedere. Chiar dacă tableta, telefonul sau calculatorul are piese puternice, veţi avea nevoie de un monitor pe măsură pentru a putea vedea de ce este aparatul în stare. Spre exemplu, dacă un calculator este capabil să ruleze jocuri de ultimă generaţie, dacă monitorul pe care îl aveţi este unul slab atunci nu veţi putea avea o experienţă plăcută. Cel mai probabil, culorile vor apărea a fi şterse, monitorul va produce motion blur în scenele rapide de acţiune, şi per total, claritatea imaginii va fi una inferioară.

Chiar și atunci cănd jucaţi ceva din browser, precum jocuri de sloturi progresive, imaginea nu va fi la fel de plăcută pe un ecran sau pe un monitor vechi. Să nu mai vorbim că dacă vă ocupaţi de editare foto şi/sau video, lucrurile devin şi mai complicate, deoarece stabilirea nuanţelor culorilor (color grading) va fi aproape imposibilă de realizat pe un monitor vechi.

Chiar şi procesele simple precum urmărirea unui film, serial, sau a clipurilor de pe YouTube va fi neplăcută. Veţi avea nevoie de un monitor capabil să redea culorile cu nuanţa potrivită pentru a putea avea o experienţă completă. Mai mult, chiar dacă filmul pe care vreţi să-l urmăriţi este HD, dacă monitorul nu este suficient de avansat atunci nu veţi simţi o mare diferenţă între 480p şi 720p sau 1080p.

Mărimea şi rezoluţia ecranului poartă şi ele un rol important, chiar şi atunci când vreţi să citiţi o pagină de Wikipedia. De aceea, este important să fiţi foarte atenţi la monitoarele sau la ecranele telefoanelor şi tabletelor pe care le achiziţionaţi. Indiferent de proces, un ecran mai performant vă va îmbunătăţi experienţa.