De ce e mai bine să-ţi cumperi un monitor LED

Indiferent că vorbim de laptopuri, telefoane sau televizoare, ecranele joacă un rol foarte important, fiind dispozitivul care facilitează interacţiunea dintre utilizator şi aparat. Ţinând cont de faptul că tehnologia LED şi-a făcut apariţia încă din secolul trecut şi continuă să fie foarte populară, e uşor de presupus faptul că are multe avantaje.

Care sunt avantajele unui ecran LED?

Tehnologia LED permite ecranelor să fie foarte subțiri. LED-urile (adică diodele luminiscente) sunt mai subţiri de 2mm. Acest fapt reprezintă, în special, un avantaj pentru gadget-urile portabile, precum telefoanele şi tabletele, însă şi ultimele modele de televizoarele şi monitoare pentru calculator sunt mai subţiri. În plus, în ciuda faptului că sunt foarte subţiri, LED-urile sunt solide şi mai puţin fragile comparativ cu lămpile florescente folosite de monitoarele LCD.

În general, ecranele LED consumă mai puţină energie. Gadget-urile portabile au din nou de câştigat, deoarece ecranele nu vor consuma foarte multă baterie. Faptul că monitoarele LED consumă mai puţină energie este un avantaj şi pentru mediul înconjurător, acestea consumând aproximativ 30-50% mai puţină energie comparativ cu un monitor LCD tradiţional. Mai mult, comparativ cu ecranele LCD, LED-urile tind să aibă o viaţă mai lungă, rezistând la mai multe ore de lucru.

Evident, un avantaj major al ecranelor LED (şi cel mai probabil unul care le-a adus popularitatea) este faptul că produc o imagine mai bună. Intensitatea culorilor este mai mare faţă de monitoarele LCD, şi acestea nu produc „motion blur” – acesta fiind un fenomen ce rezultă în blurarea imaginii atunci când ecranul trebuie să reproducă mişcări rapide. Contrastele sunt mai puternice, colorile sunt mai bogate, şi negrul produs de ecranele LED are mai multă profunzime. Mai mult, imaginea produsă de monitoarele LED tinde să nu aibă aproape nicio pâlpâire, ceea ce ajută la reducerea încordării ochilor, oboselii ochilor, şi durerilor de cap.