Ecran Mat vs Ecran Glossy pentru laptop

Atunci când îţi cumperi un laptop nou, unde dintre cele mai importante decizii pe care va trebui să le iei este dacă vrei un laptop cu ecran mat sau cu ecran glossy. Evident, procesorul, memoria, cardul grafic al laptopului sau cât de unic este acesta sunt toate foarte importante, dar dacă ecranul nu este ideal pentru ceea ce ai nevoie, atunci şansele sunt că vei avea o experienţă neplăcută indiferent de cât de performant este aparatul. O singură problemă intervine atunci când trebuie să alegi tipul ecranului: nu există un răspuns universal. Ambele tipuri, mat şi glossy, au avantaje şi dezavantaje, deci tot ce contează e preferinţa clientului.

Avantajele Ecranului Mat

Ecranul mat este finisat în aşa fel încât să nu reflecte lumina ambientală – de aceea, este descris de multe ori ca fiind un ecran anti-glare. Deoarece nu reflectă lumină, ecranul mat permite o vizibilitate mai bună – deci dacă folosiţi laptopul în locuri cu lumină ambientală puternică, ecranul mat este cel ideal. Praful care tinde să se adune uneori pe ecran e mai puţin vizibil pe tipul mat. În plus, ecranul mat e posibil să cauzeze mai puţină oboseală ochilor comparativ cu ecranul glossy.

Pe de altă parte, ecranul mat are şi dezavantaje. Culorile şi contrastul nu sunt la fel de puternice şi imaginea reprodusă nu este la fel de sharp ca pe un ecran glossy. În plus, ecranul mat este mai greu de curăţat.

Avantajele Ecranului Glossy

Ecranele glossy tind să reflecte lumina ambientală, însă în anumite condiţii (spre exemplu, dacă luminozitatea e setată la maximum) această problemă poate fi redusă. Ecranul glossy tinde să fie mai plăcut ochiului, deoarece apare a fi mai elegant faţă de ecranul mat, dar şi pentru că reproduce o imagine mai clară. În plus, ecranul glossy este mai uşor de curăţat.

Ecranul glossy are şi el dezavantajele lui, totuşi. Pe langă faptul că reflectă lumina ambientală puternică, e posibil ca ochiul să obosească mai repede în faţa unui monitor glossy. Mai mult, cu toate că acest tip de monitor este mai uşor de curăţat, praful care se va aduna pe el va fi mai vizibil decât pe un ecran mat.