Home
Button 1 Button 2 Button 3 Button 4 Email
LED SCREEN - ecrane gigant din leduri
Ce este un LED Screen?
De ce nu exista televizoare clasice gigantice?
Deci, ele nu sunt cumva ecrane cu plasma?
Se aseamana cu ecranele de proiectie?
Ce reprezinta "pixel pitch"-ul la LED Screen-uri?
Ce este "rezolutia" pt. LED Screen-uri?
Ce este "definitia" pt. LED Screen-uri?
Care este distanta minima si maxima de vizualizare la un LED Screen?
Este posibila vizualizarea filmelor pe un LED Screen?

Ce este un LED Screen?

Un LED Screen este ca un televizor gigantic, insa cu o diferenta fundamentala. In locul imaginii generate de un tub catodic, aici fiecare pixel de imagine este format dintr-un fascicul de mici LED-uri (asemanatoare celora pe care le vedeti la modem-uri , insa mai luminoase).

Fiecare fascicul de LED-uri are in componenta lui un LED rosu, un LED verde si un LED albastru. Acestea se aprind in intensitate conform culorii pe care trebuie sa o redea. Daca privesti indeaproape un LEDScreen o sa vezi o multime de mici luminite stralucitoare pentru ca pixel-ii sunt mult mai mari, insa daca te indepartezi de LEDScreen imaginea devine clara si luminoasa.

De ce nu exista televizoare clasice gigantice?

Pai, doar ginditi-va la cat de mare este un televizor in adincime in comparatie cu latimea lui. Deci, la o latime de 10 m adincimea lui ar fi de ... mult, nu-i asa?

Tehnologia LED permite Ecranelor din LED-uri sa aiba o adancime de doar citiva centimetri. Totodata ele pot fi demontate in panouri mai mici, facindu-se transportul lor mult mai usor. LED-urile dau o lumina cu mult mai stralucitoare decit ecranele clasice TV, ceea ce le face sa fie mult mai vizibile in lumina directa a soarelui.

Deci, ele nu sunt cumva ecrane cu plasma?

Nu, ecranele cu plasma sunt mult mai mici si folosesc o alta tehnologie. Ginditi-va la ecranele cu plasma ca la televizoare subtiri. Ecranele cu LED-uri nu inlocuiesc televiziunea, doar in cazurile in care este necesar un ecran foarte mare!

Se aseamana cu ecranele de proiectie?

Nu. Inca odata, tehnologia difera si in acest caz. Ecranele de proiectie sunt ca si cinematograful - ele sunt o panza pe care se proiecteaza imaginea. Ele sunt de diferite marimi, insa fata de ecranele cu LED-uri nu sunt efective in lumina soarelui si in general sunt folosite in interior. Din cauza stralucirii reduse ele nu se pot compara cu LED Screen-urile.

Ce reprezinta "pixel pitch"-ul la LED Screen-uri?

La ecranele cu LED-uri pixel pitch-ul reprezinta distanta dintre fiecare fascicul de LED-uri care alcatuiesc un pixel si se masoara in milimetri. Variaza de la 5mm, cand se doreste o calitate mare de aproape, pina la 30mm, pentru vizualizarea de la distante mari. La ecranele cu LED-uri moderne exista o tehnica numita "virtual pixel pitch" care imparte LED-urile intre pixeli, facind astfel ecranul sa para cu o rezolutie mai mare.

Multi furnizori pun mare accent pe "pixel pitch", dar daca nu ai nevoie de un LED-screen care sa fie vizionat de la distanta mica, "pixel pitch"-ul nu are asa mare importanta. "Pixel pitch"-ul este doar factor, dintre multe altele, care determina calitatea unui LED Screen, asa ca nu luati doar acest factor in considerare cand faceti achizitia unui ecran.

Ce este "rezolutia" pt. LED Screen-uri?

Rezolutia nu este altceva decat numarul de pixeli prezent pe un metru patrat de ecran. Prin urmare rezolutia unui LED-Screen este opusul pixel-pitch-ului: numarul mai mic reprezinta distanta dintre 2 pixeli, numarul mai mare este rezolutia (pe suprafata unui LED Screen este un numar mare de LED-uri). De exemplu un ecran cu 20mm pixel-pitch rezolutia este de 2304 pixeli : acest numar l-am obtinut din impartirea lungimii unui modul la pixel-pitch 975:20 = 48 pixeli. Se obtine astfel numarul de pixeli pe o singura linie. Multiplicand acesta cu numarul de linii obtinem rezolutia, adica 48 x 48 = 2304. Este important de amintit ca reducand pixel-pitch-ul doar cu citiva milimetri, densitatea de LED-uri ( rezolutia LED-screen-ului de fapt ) va creste exponential.

Deci: cu cat mai mic este pixel-pitch-ul = cu atat mai mica este distanta minima de vizualizare = cu atat mai mare este numarul de pixeli de pe ecran = calitatea imaginii este mai mare = costul ecranului / metru patrat este mai mare.

Ce este "definitia" pt. LED Screen-uri?

Definitia este numarul de pixeli orizontali si verticali pentru un intreg LED-Screen. De exemplu unele ecrane cu LED-uri au definitia de 96x64 pixeli (=definitie mica); 256x192 pixeli (=definitie medie): 640x480 pixeli (=definitie inalta). Prin urmare definitia este raportata la pixel pitch, la distanta dintre pixeli. Ca sa simplificam si sa clarificam aceasta terminologie putem spune ca REZOLUTIA se refera la un singur modul, in timp ce DEFINITIA se refera la ecranul complet, dupa ce au fost montate modulele.

Care este distanta minima si maxima de vizualizare la un LED Screen?

Distanta minima si maxima de vizualizare pentru un LED Screen este masurata in functie de doua caracteristici fundamentale: pixel pitch-ul si dimensiunea ecranului.

#1 distanta minima este calculata convertind in metri pixel pitch-ul. De exemplu pentru un pixel pitch de 10mm distanta minima de vizualizare este de 10m, in timp ce un pixel pitch de 20mm ofera o distanta minima de 20m.

#1 distanta maxima de vizualizare depinde de dimensiunile ecranului si este calculata mutiplicand cu de 10 ori si convertind in metri numarul de metri patrati ai ecranului de LED-uri. Adica un ecran de 4x3 m (=12mp) poate fi vazut de la o distanta de 120m.

Vorbind de distanta de vizualizare mai exista doua concepte pe care le putem analiza: vizibilitatea si claritatea. Claritatea LED-Screen-ului identifica distanta in care majoritatea amanuntelor dintr-o imagine sunt perfect vizibile, in timp ce vizibilitatea reprezinta distanta de la care o imagine de pe LED Screen este in masura sa atraga atentia ochiului uman, chiar daca imaginea nu este perfect clara.

Vizibilitatea unui LED Screen este de obicei dublul claritatii. Pentru exemplul de mai sus, in care claritatea era de 120m, vizibilitatea va fi de 240m. In legatura cu textele de pe ecran: citirea lor depinde de marimea fontului. In general fiecare cm de text se poate citi de la o distanta de 5m. De exemplu un text de 10cm se poate citi de la aproximativ 50m.

Este posibila vizualizarea filmelor pe un LED Screen?

Desigur ca da. LED Screen-urile au ca principal domeniu de aplicatie transmisiile video din timpul concertelor, evenimentelor sportive si a spectacolelor televizate (doar mai tiziu o asemenea tehnologie avansata a intrat in domeniul publicitatii). Pentru a reda continut video este important de retinut ca o imagine satisfacatoare din punct de vedere al calitatii se poate obtine doar utilizand rezolutii minime de 192x128 pixeli. Ecranele noastre functioneaza ca un imens monitor si sunt capabile sa redea in real-time orice este redat de un calculator: de la cursorul mouse-ului pina la un fisier video, de la icoanele de pe desktop pina la un DVD.

©2007 Independent Media si Euro Display Srl.
parteneri: Mica publicitate Anunturi gratuite Independentmedia Director Web